<- Vissza a Syncopa főoldalra

   PCMjúzik - MIDI

kocka.gif (45 bytes)   Számtalan probléma forrása, és szinte mindenik belefut :  a kínai ipar remek terméke, a PC game portjából midit kialakító kábel. Az ország számítástechnikai üzleteinek 90%-a azt a verziót forgalmazza, ami nem jó. Miért nem jó? Vessünk egy pillantást az alábbi ábrára! A kapcsolási rajzon jól látható, hogy a kábel fejében fontos alkatrészek foglalnak helyet. Ezek arra hivatottak, hogy a PC port TTL szintű ki- és bemenő jeleit konvertálják a MIDI szabványban meghatározott 5 mA-es áramhurokká, illetve abból vissza. Fontos követelmény a jó minőségű impulzusátvitel, mert a maszatos, lassú fel- és lefutással rendelkező jelek megbosszúlják magukat. Nem feltétlenül az alábbi sémát kell követni, de az elv jól látszik. A kínai kábelek nagy részéből ezek az alkatrészek hiányoznak, és csak TxD, ill. RxD vonalakat gányolják át a tuchel dugókra. Ilyen esetben természetesen bizonytalanná válik az átvitel, sokszor egyáltalán semmi nem történik. Némelyik kábel kifelé, vagy befelé kommunikál ugyan, de nem akar mindkét irányban működni. Vagyis fele alkatrészt belerakták, a másik felét nem.

Az alábbi rajzot 6-7 éve töltöttem le a netről, sajnos, fogalmam sincs honnan, de ezúton köszönöm az ismeretlen amatőrnek!

 

kocka.gif (45 bytes)

pcmidi.gif (15091 bytes)

Mindenkinak ajánlom a PC-900-as optocsatolót! A CNY-17-ből, illetve a 4N sorozatból válogatni kellene, mert lassúak! A 6N138 is korrekt. Inverterekként használhatunk szokványos digitális tranzisztorokat is.

Ha valaki nem akar barkácsolni, garantáltan jól működő gyári kábelt tudunk adni. Az aktuális árakért érdeklődjetek!

Vissza a Syncopa főoldalra