<- Vissza a Syncopa főoldalra

   Villany Weekend

  1. strob2.jpg (11691 bytes) kocka.gif (45 bytes) A nyomulást stro-B kezdte. (1. és 2. kép) jól megkomponált, egyszerű trance-be hajló mjúzikja kellemes előételként szolgált a buli nyitányaként. Robit többféle műfajban is ismerhettük már korábban. Most egy rm1x és egy CD játszó segítségével izzította be a party hangulatot. Örülünk, hogy sokféle gondja mellett végülis el tudott jönni a bulira, de még jobban örültünk volna, ha több kompozíciót is hallhattunk volna. Reméljük, hogy Robi gyerek most már rátalál igazi zenei identitására, és még sok izgalmas dolgot hallhatunk tőle a közeljövőben.

 

Merő véletlen, hogy G.T. és csapata, az Integral = 303 szintén egy rm1x-et hozott, plusz PC-t, két pergőt, meg Poly 800 és gitár fokozta a hangulatot. Ők elég húzós zenét csináltak (2. és 4. kép), meglehetősen nehéz műfaji behatárolhatósággal, de ez egyáltalán nem baj. A produkció tetszett a közönségnek és nekünk is. Mint mondták, többféle technikai finomítást is szeretnének a közeljövőben elkövetni. Rajta fiúk, minél előbb halljuk az újabb zenéket!

 

Érdekes színfoltja volt a Villany Weekendnek a pécsi dmh. Homen és barátja (5. kép) egy dokumentum-hangjátékot (?) kaszaboltak fel és csűrtek-csavartak szét nagyrészt élőben PC-jükön. Fruity Loops volt az eszköz, plusz realtime egy Doepfer kontroller. Aztán zsupsz neki! A zene igencsak zúzósra sikerült, volt, aki ki is akadt tőle, de a kísértlet mindenképpen igen figyelemreméltó.Gyanítjuk, hogy a fiúk tarsolyában több érdekes megmozdulás is lesz még.

 

A szomszéd várból, Nagykanizsáról érkezett a Mortals. (6. és 7. kép) A fiúk régi ismerőseink, és jól érezhetően a DM stílust nyomatták. A nóták igényesen kidolgozva, jól meghangszerelve szólaltak meg. (Trinity- K2000 párosítás, a dolog már nagyon rosszul nem szólhat...) Kár, hogy csak ritkán hallhatjuk a bandát, mert igen jó hangulatot tudnak csinálni. Zoránéknak azt kívánjuk, hogy a banda motorja ismét a régi fordulaton pörögjön, még sok van ebben a csapatban!

 

Késtek egy kicsit, de igen jól tették hogy eljöttek a bulira: a Raven (Binary Network). A gitár - basszusgitár - szintik - samplerek összeállítású csapat nagyon igényes zenével rukkolt ki. (8.-9.-10, kép) Akik már hallottak tőlük anyagokat, azok tudhatták, hogy kb. mire számíthattak, a közönség és a jelenlevő zenekarok nagyrészének még új volt ez a zene. Ahogy a csapatot hallgattuk, már tudtuk, hogy nagy marhaságot csinált, aki nem jött el a Weekendre. Biztosak vagyunk benne, hogy még fogunk hallani a Raven-ről.

 

Aztán Smog Mihály (alias Szkok Gyerek) gépi zenekara következett, az Electric Connection. (11.-12.-13. kép) Ízig - vérig zalaegerszegi zenekar, itt szenvednek velünk együtt már jó ideje. A csapat produkciója azért is nagyon meglepett bennünket, mert Electric és Connection létükre klarinéttal és szaxival, élő dobbal (és élő dobossal) jöttek ki a pástra, de azért a jó kis analóg ketyeréiket sem hagyták ám otthon!  Ezt az új soundot és a dalok egy részét még nem hallhattuk eddig, de mindenkinek jól esett a produkció. A Connection immár nagypályás játékra érett, reméljük, hogy össze is jön nekik hamarosan az a megérdemelt siker, amiért nagyon régóta keményen dolgoznak.

 

A banzájt az EGO zárta. (14.-15.-16. kép) A zenekar vezetője, akit a neten csak "Prophecy"-ként ismernek, szintén zalaegerszegi származású, és vele, valamint stro-B-vel folytatott közös morgolódásainkból született meg a Villany Weekend ötlete. Az EGO az utóbbi időben átalakulásokon ment át, és ez mindig sok munkát, stílus formálódást von maga után. A mostani felállásban a  csapat a klasszikus elektro hangzásvilágát kibővítve, meglehetősen újszerű dalokkal jött ki. Jól érezhető a fiúk kísérletező kedve, és nekünk nagyon tetszik az a hozzáállás, ahogyan az "ortodox" elektro alapokról kiindulva mondhatni vidám muzsikálást nyomatnak. A közönség vette a lapot, különösen a "House of the Rising Sun" feldolgozás aratott nagy sikert.

 

 

kocka.gif (45 bytes) strob3.jpg (9540 bytes)   2.
kocka.gif (45 bytes)
  3. integral2.jpg (17069 bytes) integral3.jpg (14838 bytes)   4.
5. dmh1.jpg (15533 bytes) mortals5.jpg (15029 bytes) 6.
7. mortals2.jpg (21350 bytes) raven2.jpg (15648 bytes) 8.
9. raven3.jpg (20153 bytes) raven6.jpg (20017 bytes) 10.
11. smog.jpg (6961 bytes) ec1.jpg (18127 bytes) 12.
13. ec5.jpg (18321 bytes) ego1.jpg (16275 bytes) 14.
15. ego15.jpg (17273 bytes) ego6.jpg (14107 bytes) 16.

   Hivatalos duma:

2002. június 8-án Zalaegerszegen lezajlott a "Villany Weekend" nevű elektronikus zenei fesztivál. A rendezvényt a Syncopa Hangszerbolt dolgozói szervezték, mivel úgy érzékelték, hogy a szintetizátorzene hazai képviselői nagyon kevés fellépési lehetőséget kapnak, és igazából még a zenekarok sem nagyon ismerik egymás munkáit. A színvonalas produkciók ellenére a találkozó csak kevés érdeklődőt vonzott. A jelenlevő hallgatóság és a zenekarok azonban sok élménnyel gazdagodtak. A rendezvényről felvételt készített a Vivaplusz Televízió is.

    Az igazság:

Szóval, gyerekek, ez tök gáz! Ilyen érdekes anyagot egy helyen már régen hallhattatok, meg még majd ki tudja, hogy mikor! Pláne ingyen! Mondták persze, hogy vizsgák, meg érettségi, meg foci vébé, meg minden, de sajnos az a helyzet, hogy egy ekkora rendezvényre hihetetlen nehéz olyan időpontot találni, amikor mindenkinek megfelel. A fellépő zenekarok igen nagy áldozatot vállaltak, hogy bárhonnét ideszambáztak Zalaegerszegre, tök ingyen felléptek, előtte meg készülni kellett, lemondani mindenféle családi és egyéb programokat. Az itteni bandák tagjai ugyanis mind meló, vagy tanulás, illetve meló és tanulás közepette nyomultak ide le,és tartottak nekünk egy nagyon emlékezetes koncertet. Hiába tettünk óriási erőfeszítéseket, a technika ördöge is csak - csak előbújt zugából. Ezúton kérünk elnézést minden fellépőtől. akinek emiatt problémája keletkezett, de a malőröket csak nagyon kis részben okoztuk mi. A meghibásodások nem a mi készülékeinkben keletkeztek. Számunkra óriási tanulság volt, hogy a legjobb hangrendszert is le lehet amortizálni, ha nem kellő gonddal bánnak vele. Sajnos, a kiváló ElectroVoice cuccal ez már megtörtént, mire mi kézbevehettük. Legközelebb mindenképpen teljesen saját felszereléssel vonulunk ki, bármennyire is komplikálja ez a folyamatokat. További tanulság, hogy amennyiben nagyobb látogatottságot szeretnénk elérni, akkor be kell vonni valami horribilis pénzeszsákkal megáldott szponzort, mert a mai médiaárak mellett képtelenség egy ilyen rendezvénynek kellő publicitást csinálni - hacsak nem lép fel L. L., illetve a Füstifecskék...

Márpedig a most hallott zenekarok illetve előadók maximálisan megérdemelnék a nyilvánosságot. Akkor is, ha egyértelmű elismerést kapnak, akkor is, ha a fejlődésüket elősegítő kritikákat.

Na mindegy. Hisszük, hogy sikerült egy picike lépést tennünk a hazai elektronikus zenei kultúra fejlődése és népszerűsítése terén.

Mi nagyon jól éreztük magunkat. Reméljük, hogy Ti is, akik ott voltatok. Bízzunk a folytatásban!

     Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a szervezésben nyújtott segítséget, a fellépőknek pedig további jó munkát és sok sikert kívánunk!

    A fellépőkről nyers felvétel készült. Amennyiben ők hozzájárulnak, az anyagokból készített rövid kivonatokat hamarosan közzétesszük mp3-ban!

 

Vissza a Syncopa főoldalra