gikka írta:
Na, most kezd magas lenni a dolog....
A belső hangkeltés azt jelenti, hogy nincs saját hangja? Mert az van. Most, hogy nincs a MIDI billentyűzet rákötve, azért még fut a program és ha belépek egy leckébe, akkor a (gagyi) zongorahang úgy is előjön, ha az egérrel kattintgatok a monitorra kirajzolt billenytűzeten azokra a billentyűkre, amiket a MIDI billenytűzeten kellene lenyomnom. Ha rá lenne kötve, vagy lenne más hangmintám, elvileg akkor sem lehetne kiválasztani más hangot, csak a program saját hangját hallhatnám.
És az a külső midi hangmodul akkor mire jó? Ez pl. az Audiophile USB??? Vagy az más? És gondolom a lehető legdrágább megoldás lenne...
Most már ott tartok, hogy azt sem értem, miért írtam tegnap az első kérdésben a 2. lehetőségnek az USB-MIDI intrefész + Edirol UA-1EX-et megoldásnak. Nézegetem, nézegetem, de csak nem jövök rá mit hova akartam dugni benne... Sőt, lassan azt sem értem amiket tegnap kérdeztem.
Azt hiszem az lesz a legegyszerűbb, ha szerzek valahonnan egy ilyen kábel és kipróbálom. Lesz ami lesz.
Na, akkor ezek szerint sikerült jól megkavarnom téged
Az USB midi interfész + USB hangkártya variációt teljesen jól gondoltad, az mindenképpen egy működőképes verzió lehet.
Szóval: ebben az egész pécés játékban a valósidejűség (real time hangkeltés) körül forog a történet.
A notebookok saját hangkártyája a Windows miatt mindenképpen késik kb. 750 ms-ot, ami olyan távol áll a valósidejű megszólalástól, mint ide Lacháza. (kb 250 km)
Aki zongorázni akar, nem szívesen éri be azzal, hogy a leütött hang akkor szólal meg, amikor már a kiment a konyhába unalmában eszegetni valamit
Amikor egy zenét hallgatsz vagy DVD-t nézed, ennek a késésnek semmi jelentősége nincs, mert kit érdekel, hogy a lejátszás a "Play" gomb megnyomása után nem azonnal indul el.
A Windowsban tettek kísérletet a késés csökkentésére a Direcx-ben. Ezzel 100 ms alá lehet általában menni, de a zongorázáshoz ez sem igazi.
A komolyabb zenei programok ASIO driveren keresztül kommunikálnak, kikerülve a Windows nyavalyáit. Ilyenkor megfelelő gépen és hangkártyával a szoftverszintik 2-8 ms késéssel szólalnak meg, ami megfelele egy "hagyományos" szintetizátor válaszidejének, tehát már jól játszható.
Az általad használt progiról nem tudom, hogy támogatja-e az ASIO-s szoftver szintiket, és az is egy kérdés, hogy az alaplai hangkártyád az ASIO4ALL driverrel műxik-e rendesen? Ez ugyanis egy barkácsolt driver, ami néha bejön, néha nem annyira. A komolyabb hangkártyákhoz "jár" gyári ASIO driver, tehát a kérdésnek ezzel a részével ott nem kell foglalkozni.
Ami a külső hangmodult illeti, azt úgy kell elképzelni, mint egy billentyűzet nélküli szintetizátort. A Fatar billentyűdhöz anno lehetett kapni EM-100 trípusú hangmodult. Ha Fatart egy közönséges midi kábellel összekötöd ezzel a modullal, egyből szólt minden. Ha pedig egy számítógép midi interfészén keresztül kötöd össze, akkor akár nagyzenekari hangszereléseket is lehet csinálni vele. Ilyenkor a számítógép saját hangkeltésével nem kell foglalkozni, sem a driverekkel, sem a késéssel.
Az ilyenfajta oktató programok is hasonló megoldásokra lettek kitalálva.
Akinek pedig olyan szintetizátora vagy digitális zongorája van, hogy benne van a hangkeltő rész is, nyilván nem kell külön ilyen hangmodulokban gondolkodnia, mert a midin keresztül oda - vissza működik az egész rendszer.