Ön itt van: FőoldalHírek, újdonságokZenei számítógépes rendszerek, szoftverekSzámítógépek

A webshopban található termékek árai és elérhetőségi információi naponta változhatnak, ezért rendelés előtt egyeztetést javasolunk!

Válasszon a lehetőségekből!

Gyártók listája


Számítógépek - nem csak zenére

HP szamitogepGyakori helyzet, hogy otthon, vagy a munkahelyen nincs elég számítógép. Vagy van ugyan, de régiek, és túl gyengék a manapság használatos operációs rendszerek és alkalmazások futtatásához. A Syncopa ugyan elsősorban nagy teljesítményű zenei és stúdió célú számítógépek konfigurálásában jeleskedik, de természetesen sokan keresnek nálunk "mezei" számítógépeket is irodai vagy otthoni célokra. A nagyon erős, nagyon stabil PC-k építésének tapasztalatait a kisebb igényű gépeknél is felhasználjuk. Igyekszünk mindenkinek a céljaira legmegfelelőbb konfigurációt előállítani. Manapság igen sokan keresnek bennünket olcsó asztali számítógép igénnyel, de persze azzal a kitétellel, hogy fussanak rajta az aktuális irodai és multimédiás alkalmazások. Számukra gyakran elég a meglelő gép feltuningolása is, de természetesen ennek korlátot szab az, hogy bizonyos régebbi hardvereket már nem lehet felgyorsítani, vagy például bizonyos régebbi alaplapokba nem rakhatunk korszerű, gyors processzorokat, illetve memóriát. Vagy többe kerülne a felbővítés, mint egy új gép.


Egy ideje a felújítások mellett foglalkozunk "refurb" gépek árusításával is. Mit is kell ezekről tudni? Sok nagyvállalatnál illetve kormányzati intézménynél, bankoknál, katonai és egyéb intézményekben előírás a számítógépes rendszerek cseréje 3 - 5 éven belül. Ez fokozottan igaz bizonyos külföldi országok esetében. A leadott gépek általában igen nagy teljesítményűnek és nagyon megbízhatónak számítottak új korukban, egy részük még ma is teljesen korszerűnek számít. Valamennyien márkás (HP, Dell, Fujitsu, stb.)gépek. Ezeket teljes átvizsgálás után az állapotuktól függően beárazva ismét forgalomba hozzák. Különleges lehetőség nyílik a hivatalos "refurb" cégek által árusított gépek esetében. Töredék áron kaphatunk legális operációs rendszert! Ez irodai, munkahelyi szinten alapvető követelmény, de otthon is sok bosszúságtól és szervizbe futkosástól kímélhetjük meg magunkat, ha jogtiszta Windowst futtatunk a COA refurb matricagépen. Fontos tudni, hogy ezekhez a "refurb" Windows verziókhoz ugyanúgy jogosultak vagyunk használni a Microsoft ingyenes vírusvédelmi rendszereit, mint a "dobozos" vagy OEM verziók esetében. A gépekhez, monitorokhoz eleve jár egy alap garancia, ami csekély összegért meghosszabítható. A berendezések optikailag többnyire igen megkímélt állapotúak, ha kicsit karcos vagy kopott a burkolat, akkor azokat további árengedménnyel szokták adni.
Ha tehát felmerül a számítógép bővítésének, cseréjének a kérdése, akkor a korszerűsítésen és a teljesen új gépen kívül ilyen felújított gépekre is szívesen adunk árajánlatot. Érdemes megfontolni ezeket a verziókat is,  hiszen sok esetben nagyon jelentős pénzt lehet megtakarítani azzal, ha az optimális verziót választjuk.  

 

Számítógép és zene

Cubase studioA Syncopa kezdetek óta foglalkozik számítógépek és a hozzájuk való kiegészítők forgalmazásával és szervizelésével. Elsősorban természetesen a zeneszerkesztéshez és a stúdiószoftverekhez való gépek konfigurálásában vagyunk otthon, ezen a területen bátran jelenthetjük ki, hogy azon kevés cég egyike vagyunk, amelyek ezt a területet professzionálisan művelik Magyarországon. Nagyon sokan keresnek meg bennünket az egész országból ilyen jellegű feladatokkal. A legtisztább dolog persze egy vadonatúj gép konfigurálása, aktuális hardverekre és a legfrissebb szoftverekre alapozva. Általában a megrendelőink első kérdése az, hogy mennyiért tudnánk egy zenei számítógépet összehozni nekik. Egy új gépre vonatkozó ajánlatot azonban nálunk minden esetben alapos beszélgetés előz meg. Elég sok kérdést letisztázunk a megrendelővel addig, amíg mi magunk képesek vagyunk tisztán látni az ügyfelünk elvárásait, szándékait, azt a módot, ahogyan majdani gépet használni szeretné, és még jó sok körülményt, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk. Vannak, akik értetlenül néznek ilyenkor ránk, és azt mondják, hogy máshol percek alatt kaphatnak egy árajánlatot, nem kéne ennyire túllihegni a dolgot. Erre mi csak azt tudjuk mondani, hogy ha az illetőnek korlátlan anyagi keretei vannak, akkor mi is azonnal tudunk olyan konfigurációt, ami helyből jó lesz minden szóba jöhető zenei alkalmazásra. Ha szeretne alacsonyabb költségvetésből az igényeinek maximálisan megfelelő géphez jutni, akkor a megfelelő előkészítés nélkülözhetetlen. Az ügyfeleink utólag minden alkalommal hálásak voltak nekünk ezért a szemléletmódért, hiszen a gyakorlati használat és a későbbi bővítések, fejlesztések során jöttek rá, hogy mennyire hasznos volt az alapos konzultáció és az átgondolt tervezés . 

sypcemblA megfelelő előkészítést követően előáll egy konfigurációs javaslat, amit megmutatunk a kedves ügyfélnek, és ha rábólint, akkor néhány napon belül átvehető a gép, teljesen készre konfigurálva. Néhányszor előfordult, hogy a megrendelőnk a megkapott konfigurációs ajánlatot kinyomtatva árat kért más számítástechnikai cégektől is, és kapott valamivel olcsóbb ajánlatot, ezért aztán ott rendelte meg a gépet. Majd pedig, néhány nap vagy hét múlva felkeresett bennünket, hogy "Ti ajánlottátok ezt a konfigurációt, és baromira nem jó mégsem zeneszerkesztéshez!". A megbeszélések során mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy mi a gépet a zenei szoftverekre optimalizálva adjuk át, de sokan még mind a mai napig nem értik ennek a jelentőségét. Aki viszont görcsölt már zenei szoftverrel nem megfelelő számítógépen, az tudja, hogy miről van szó. Mi elsősorban Windows alapú gépeket konfigurálunk, és a Windowst kell alapvetően az adott zenei szoftver igényei szerint átszabni. Azonban az egész játék alapfeltétele az, hogy az alaplap - BIOS - processzor - memória - HDD - videokártya - hangkártya együttes megfelelően passzoljon.  Amint egy zenekarban elég egyetlen kirívóan gyenge muzsikus, az egész produkció csapnivaló lesz. Itt annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy kiváló komponensekből is lehet nagyon silány zenei számítógépet építeni. Azzal tehát, hogy valahol kb. 1 óra munkával összeszerelnek egy számítógépet a mi árajánlatunk alapján, még csak a feltétele teremtődik meg annak, hogy a megfelelő konfiguráció előálljon. Ilyenkor szoktak aztán az ügyfeleink megkérni bennünket, hogy ugyan meséljük már el az ő számítógépes cégük emberének a szükséges beállításokat pár szóval a telefonba, hogy jó legyen az a gép. Nem csak azért zárkózunk el ettől a dologtól, mert kissé inkorrekt üzleti módszernek tartjuk, hanem azért is, mert a gép beállítása nem egyszerűen egy cseklistán való végighaladás, hanem egy interaktív folyamat. Ha ennek minden elemét el akarnánk mesélni a drága konkurensünknek, akkor több órás telefonbeszélgetésbe bocsátkoznánk, miközben a saját ügyfeleink által megrendelt munkáinkkal nem tudunk haladni. Ráadásul a kifejezetten irodai profillal nyomuló számítógépes cégek emberei gyakran rendkívül értetlenül fogadják a mi beállítási sémáinkat, és akkor neki kell állnunk elmagyarázni nekik a latency fogalmát, alapvető MIDI ügyeket, földhurok kérdéseket és még nagyon sok olyan ügyet, amelyekkel a saját gyakorlatukban még nem is találkoztak.

A mi elvünk tehát az, hogy a nálunk vásárolt zenei számítógépeket optimalizált operációs rendszerrel, feltelepített hangkártyákkal és interfészekkel vagy kontrollerekkel, installált szoftverekkel adjuk át, azonnal használható módon. Az ilyen konfiguráció általában ugyanannyiba kerül, mint ha bárhol máshol, egy normális, megbízható forrásokból dolgozó számítástechnikai cégnél vásárolnánk. Ha valaki mégis a máshol vásárolt gépet hozza be azzal a kéréssel, hogy ezt tuningoljuk át zenei alkalmazásokra, akkor attól sem zárkózunk el, csak éppen normál óradíjjal felszámítjuk a ráfordított munkát. Mivel a legtöbb esetben a Windows újrainstallálásával kezdődik a folyamat, meg némi ismerkedéssel, hogy mit hova és miért raktak a gépben, nekünk ez mindig több időt jelent, mint a saját konfigurációink esetében - ahol pedig ezért nem kérünk pénzt. Saját zenei számítógépeinkhez minden vásárlónk teljesen egyedi 4 - 6 oldalas leírást kap, amiben megtalálja a legszükségesebb tudnivalókat akkor is, ha esetleg valami probléma történne a géppel, begyűjtene egy vírust, vagy hasonló esetek adódnának. Emellett természetesen maximális support jár minden általunk eladott géphez.

Gyakran kérnek tőlünk otthoni és irodai gépeket is. Valószínűleg azért, mert ezeket is igyekszünk a stúdiógépekhez hasonló megbízhatósággal felruházni, ellenőrzött forrásokból, biztos garanciális háttérrel szerezzük be a komponenseket, és mindent alapos tesztelés után adunk át a megrendelőnek. Itt árban és teljesítményben is nagyon széles skálán tudunk mozogni.

Mostanában a válság miatt gyakran merül fel a régebbi gépek feltuningolásának a kérdése is. Nem zenei célú számítógépek esetében majdnem mindig adóik is lehetőség arra, hogy a meglevő gép teljesítményét kisebb-nagyobb mértékben fokozzuk. Sőt, be tudunk szerezni használt, de jó állapotú, 2-3 éves gépeket is, melyek legális operációs rendszerrel és garanciával jönnek külföldről. Igen kedvező áron tudjuk adni őket, és számos feladatra még bőven jók. Például irodai szoftverekhez vagy otthoni böngészésre, multimédiázni ezek általában kiválóan megfelelnek. A zenei gépek esetében már összetettebb a helyzet. Amikor az ügyféllel egy új gép konfigurációja előtt leülünk, és kivesézzük a szükséges dolgokat, akkor azt is meg szoktuk kérdezni, hogy körülbelül mennyire tervezzünk előre? Alapelvünk, hogy kifutott, már épp hogy csak beszerezhető hardverekre nem építünk gépet. Ugyanakkor a legfrissebb, még némileg kiforratlan technológiákat sem szeretjük használni, mert ezek többnyire nagyon drágák, és egyrészt lehet, hogy pár BIOS frissítés után kiválóan fognak működni, de addig sok lehet velük a gond. Olyan hardver kombinációkat építünk össze, amelyeket mi magunk rettentő alaposan megteszteltünk, kifejezetten a zenei célú alkalmazásokra koncentrálva. Azt tudjuk mondani, hogy egy ma korszerűnek mondható géppel kb. 3 évig lehet jól dolgozni, akkor célszerű vagy a bővítésen, vagy a cserén elgondolkozni. Vannak ügyfeleink, akik 8-10 éves gépeinken dolgoznak még mindig igen termékeny módon, de ezt azért nem tartjuk igazán szerencsésnek. A zenei szoftverek nagyon sok fejlődésen mentek és mennek át folyamatosan. Az egyre újabb verziók egyre újabb operációs rendszereket is kérnek maguk alá, azokhoz pedig kompatibilis eszközök és eszköz driverek szükségesek.
Vegyük a Cubase példáját! A Cubase 6 és a Cubase 7 már csak Windows 7, illetve Windows 8 rendszereken fut. Egy régebbi számítógépet, amin  már az XP is épp, hogy eldöcögött, értelemszerűen nem érdemes már tuningolgatni az új rendszerekhez, oda bizony kell egy teljesen új hardver. Viszont ha egy frissebb gépről van szó, akkor lehet, hogy pár eszközzel (SSD, gyorsabb és több RAM, erősebb CPU), jelentősen fel lehet tornászni a gép teljesítményét, és újabb pár évig ezzel kiválóan lehet dolgozni. Elképzelhető viszont, hogy a régebbi hangkártyához, MIDI interfészhez nincs már driver az új operációs rendszerekhez. Alaposan meg kell tehát vizsgálni mindent a fejlesztések előtt.

A zenei gépek korszerűsítési igényének a felmerülésekor nagyon alaposan végig kell gondolni minden szempontot, ugyanúgy, mint  új gép konfigurálásakor, tehát a feladat nem annyira egyszerű, mint egy "civil" számítógép esetében.

Mostanában ismét nagyon divatos dolog Apple gépeken zenét szerkeszteni. A fő érvként azt szokták hangoztatni, hogy mennyire stabilak és mennyire egyszerű a használatuk. Azt gondoljuk, hogy az általunk konfigurált zenei gépek stabilitásban egyáltalán nem maradnak el a manapság futó Mac modellektől, ugyanakkor sokkal alacsonyabb áron kínáljuk őket. Az Apple gépek szervizelése azonban finoman fogalmazva kissé bonyolultabb, és ha a garanciaidő letelt, sokkal drágább is. A Macintosh rendszerek legendás stabilitása is inkább csak legenda már, és az OSX operációs rendszerek is sok mindenben már kezdenek hasonlítani az Apple hívők által oly sokat bírált Windowsra. Természetesen mindenki maga döntheti el, hogy melyik platformot választja a zeneszerkesztéshez vagy stúdiómunkához, mi a magunk részéről a PC - Windows vonalra kínálunk elsősorban gépeket, de tudunk szállítani Apple modelleket is.

NotebkEgyre gyakrabban merül fel az is, hogy laptopon kellene realizálni a zenei PC-t. A hordozhatóság, a kis méret, a kompakt kivitel miatt népszerűek ezek a gépek. Régebben írtunk erről a kérdésben a Bitzenede blogban. Az ott megfogalmazott gondolatok most is ugyanúgy érvényesek, vagyis röviden a nagyfokú mobilitásért igen komoly árat kell fizetni, bár a notebook gépek ára már nem annyira durván múlja felül az azonos tudású asztali gépekét, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. Az említett Bitzenede cikk segít a megfelelő zenei laptop kiválasztásában, de alapvetően ugyanott vagyunk, mint az asztali gépek esetében, vagyis az alkalmas gép annyit jelent, hogy meg tudjuk rajta valósítani a szükséges tuningolásokat, és van még jó pár speciális kérdés, amivel csak a hordozható gépek esetében kell szembenéznünk. A notebookra vágyó zenészeknek, DJ-knek is csak azt tudjuk mondani, hogy ha a számítógéptől kezdve a szoftvereken át a kontrollereket és egyebeket is nálunk vásárolják meg, akkor leszünk abban a helyzetben, hogy tökéletesen tudjuk garantálni a hibátlan és nagy teljesítményű működést, és akkor tudunk segíteni bármikor a menet közben fellépő hibák elhárításában. Hangsúlyozzuk, hogy hordozható gép vásárlásakor sem kell emiatt az átlagos bolti árhoz képest sokkal többet fizetni, ugyanakkor a vásárló nagyon komoly supportot és üzemeltetési biztonságot kap.

Akit komolyabban érdekel, hogy miért kell speciálisan konfigurálni egy zenei számítógépet, annak ajánljuk egy régi cikk átolvasását az archívumunkban. A mai technológiai fejlettség persze rég meghaladta a cikkben szereplő hardveres és szoftveres utalásokat, de az alapelvek változatlanok.

Telefon: (92) 560-036
 (30) 916-3050

Bevásárlókosár

 x 
A kosár üres

Kiemelt termékek

Sennheiser

Sennheiser auth logo

Minősítés

Vallalhato Vallalkozaspecset

 

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány